IZOLATII CU MEMBRANE PENTRU ACOPERISURI VERZI
stacks_image_B447C888-51A1-40E1-995E-91BF5302B344
De-a lungul istoriei, acoperisurile de iarbă au apărut în acele părti ale lumii unde materialele de constructii erau limitate. „ACOPERISUL VERDE“ este considerat a fi un fenomen european, case de acest fel întâlnindu-se în zonele rurale din diferite tări europene. Cu toate acestea, se remarcă un interes tot mai mare, la nivel global, în sensul utilizarii plantelor vii la constructia clădirilor urbane moderne. De ce? Datorită încălzirii excesive a zonelor în care predomină betonul si sticla, si a poluării masive a marilor aglo-merări urbane. Pe lângă aceastea, acoperisurile verzi mentin o termperatură mai scazută a clădirilor pe timpul verii, iar adoptarea acestei măsuri la scară largă ar ajuta la izolarea termică, prin reducerea temperaturii la nivelul întregului oras (este demonstrat că zonele rurale sunt cu până la 12 grade mai răcoroase decât zonele urbane, în perioa-da verii). Prin definitie, acoperisurile verzi sunt spatii verzi amenajate din structuri artificiale, dar mai complicate decât o simplă gradină plasată pe acoperis. De regulă sunt cultivate plante ce necesită minimum de atentie si îngrijire, într-un sistem multistrat ce devine, de fapt, o continuare a acoperisului. Sistemul include o membrană specială ce împiedică patrunderea rădăcinilor plantelor prin structura acoperisului, un sistem de scurgere si un mediu de crestere mai usor decât pamântul în care se plantează de obicei plantele (format din pietris, rumegus si scoartă de copac).

AVANTAJE

ENERGIE ECONOMISITA! Acoperisurile verzi pot economisi in multe feluri energia necesara unei cladiri. Climatizarea unei locuinte este mult mai usor de realizat atunci cand aveti instalat un acoperis verde. Un acoperis din bitum, negru poate ajunge foarte usor in timpul verii pana la 80°C. Cu un strat de sol deasupra sa si plante care ii tin umbra, un acoperis verde este protejat astfel incat temperatura sa nu depaseste valorile temperaturii aerului inconjurator. Pe langa acest efect, plantele ajuta la evaporarea apei, creand un efect de racire, dand senzatia unui aer umed.
IZOLARE TERMICA SI PROTECTIE IMPOTRIVA VANTULUI!
Pe timp de iarna, stratul de pamant de deasupra membranei acoperisului ofera o izolare suplimentara. In ceea ce priveste protectia impotriva vantului rece pe care o poate oferi un acoperis verde sau o fatada imbracata in iedera, aceasta poate fi de o valoare economica apreciabila.
CRESTEREA DURATEI DE VIATA A MEMBRANEI ACOPERISULUI!
Un alt mod prin care un acoperis verde va poate ajuta sa economisiti bani si energie este protectia pe care o asigura membranei acoperisului. Razele ultraviolete emise de soare produc fisuri in aceasta membrana ducand la deteriorarea sa in timp. Rezistenta in timp a unui acoperis din bitum, de exemplu este de 25 ani. Dupa aceasta perioada este necesara inlocuirea sa.
INTARZIEREA PRECIPITATIILOR!
Un important efect al acoperisurilor verzi este acela de a retine o parte din cantitatea precipitatiilor atmosferice si de a intarzia caderea acestora direct pe sol. In medie, un acoperis verde de tip extensiv cu un strat de 5 cm poate retine pana la 50% din precipitatiile anuale – apa care se evapora!
EFECTUL DE SERA!
Acest efect influenteaza in mod direct temperatura in orase, astfel incat in spatiul urban se inregistreaza tempe-raturi cu mult mai mari decat in zonele rurale. Cauza principala a situatiei actuale o constituie acumularea foarte mare de cantitati de piatra, beton, asfalt din orase care absorb caldura soarelui in timpul zilei si o emana in timpul noptii si lipsa vegetatiei, a copacilor. In acest context, acoperisul verde poate fi o alegere benefica intrucat ofera umbra, stopeaza inmagazinarea de caldura in membrana acoperisului iar prin procesul de transpiratie plantele emana un aer umed care ajuta la imbunatatirea climatului local.
IZOLARE FONICA!
Un alt pericol al zonelor urbane este zgomotul! O suprafata neteda precum o pajiste sau un acoperis verde tind sa absoarba zgomotele in loc sa le reflecte asa cum fac alte materiale sau constructii.
RADIATIILE ELECTROMAGNETICE!
Studiile efectutae de catre profesorul german, Gernot Minke au demonstrat ca acoperisurile verzi pot reduce efectele radiatiilor electromagnetice.
PARTICULELE DE PRAF, POLUAREA!
Particulele de parf, incluzand particule de metale grele si alti factori poluanti care circula in aer, pot fi retinute in substratul acoperisului verde in loc sa pluteasca libere in aer si sa ne perturbe respiratia sau sa polueze apa raurilor si lacurilor.
RECREEREA SI SANTATEA!
Studiile au aratat ca prin vizite repetate in spatiile verzi pacientii unei clinici s-au recuperat mult mai repede decat ceilalti pacienti care au ramas in camerele lor.


Alege NET Rom Business pentru succesul afacerii tale!